HVAC vine de la heat, ventilation and air conditioning, asta inseamna : caldura, ventilatie si aer conditionat. Inca din denumire se evidentiaza importanta acestor sisteme in spatiile de locuit, in cladirile comerciale sau industriale. Sunt esentiale pe tot parcursul anului, indiferent de destinatia camerei sau de anotimp.

Dupa cum spune si numele, sistemele HVAC sunt compuse din trei componente : caldura, ventilatie si aer conditionat. Fiecare dintre acestea are un rol bine definit si o importanta deosebita. Sunt sisteme complexe dar este necesar ca toate piesele componente ale acestora sa functioneze la capacitate maxima.

Vorbind de complexitate, fiecare sistem in parte este alcatuit dintr-o multitudine de piese, fiecare cu importanta sa. Spre exemplu, cand vine vorba despre componenta de aer conditionat, este indispensabila o masca aer conditionat. Alaturi de alte piese la fel de importante, conduce aerul contaminat in exterior si mentine prospetimea aerului interior.

Iata cum functioneaza de fapt sistemele HVAC
Cand vine vorba despre componenta de aer conditionat, inevitabil trimite cu gandul la unitatea de aer conditionat. Insa, pentru ca aceasta sa functioneze asa cum trebuie, sistemul are nevoie si de grila aerisire. Iata care sunt acestea functionalitatile acesteia:

  1. Permite circulatia aerului
  2. Faciliteaza ventilatia
  3. Mentine un nivel confortabil de temperatura

Pe langa aceasta piesa, componenta de aer conditionat are nevoie si de tubulatura ventilatie. Vorbim despre un sistem de conducte si accesorii, utilizat cu precadere pentru a distribui si a evacua aerul. Aceasta piesa poate fi confectionata din mai multe tipuri de material :

  • Metal
  • Plastic
  • Fibra de sticla

Referitor la componenta de ventilatie, trebuie sa amintim in primul rand rolul sau in asigurarea unui mediu interior placut si confortabil. Aceasta componenta este alcatuita din mai multe piese, fiecare indeplinind un rol bine definit. Uite cateva exemple:

ComponentaUtilitate
Grila de aerisire si difuzoarePermit circulatia aerului
TubulaturaTransporta aerul
VentilatoareDistribuie uniform aerul

Sistemele HVAC – la ce folosesc mai exact?

Componenta de incalzire este deosebit de importanta, vitala putem spune, in perioada in care ne confruntam cu temperaturi scazute. Data fiind importanta acesteia, e necesar sa ne asiguram ca intreg sistemul este perfect functional. Pentru aceasta, se recomanda sa acordam atentie calitatii pieselor componente atunci cand alegem sa achizitionam una.

Aceasta componenta este responsabila cu generarea si distributia caldurii in spatiile interioare. Functioneaza cu diferite surse de caldura, cum este gazul, petrolul, electricitatea si altele. Indiferent de categoria din care face parte sistemul tau HVAC, cand vine vorba despre componenta de incalzire, preocupa-te ca totul sa functioneze eficient.

La fel de importanta este si componenta de ventilatie, cu prioritate in anotimpul cald, in zilele cu temperaturi ridicate. Stim cu totii cat de greu te concentrezi intr-un birou neaerisit sau intr-o incapere inghesuita. Tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care ventilatia este atat de importanta.

Relevanta sistemelor HVAC pentru sanatate

Aerul contaminat nu permite locuitorilor sa se odihneasca, face ca orice incapere sa devina un spatiu in care e greu de respirat, atmosfera e incarcata si nu te poti relaxa. Iata cat de important este sa ai in dormitor si nu numai, un ambient placut, chiar si cand vine vorba despre spatiile de lucru.

Poluarea astazi, a devenit un subiect foarte comun, se stie ca aerul este din ce in ce mai murdar si mai nociv. Tocmai de aceea e necesar sa ne preocupam de calitatea aerului pe care il respiram. Indiferent ca vorbim despre orasele mari si aglomerate sau despre zonele provinciale, este un aspect important.

Din cauza aerului viciat pot aparea inclusiv afectiuni respiratorii si poti dezvolta diverse reactii alergice. Umiditatea ridicata intr-o incapere determina aparitia mucegaiului, extrem de daunator pentru noi. De asemenea, particulele de praf pot conduce diverse bacterii din exterior inauntru, te poti imbolnavi foarte usor daca aerul nu este proaspat in permanenta.

De ce sa alegi calitatea componentelor HVAC

Atunci cand alegi sa faci o investitie, te bucuri de rezultatele asteptate pe termen lung. Nu iti vei mai face griji in fiecare an cu privire la temperaturi extreme, poluare si umiditate. Alege intelept, protejeaza-ti familia si fa din casa ta un mediu interior placut, creeaza o atmosfera primitoare.

Daca folosesti cu atentie piesele corespunzatoare, te poti baza pe sistemele HVAC din locuinta ta indiferent de anotimp. Nu uita cat de mare poate fi impactul asupra sanatatii celor din jur atat pe termen scurt cat si in timp. Fi sigur ca te vei putea bucura de tot confortul atunci cand ai ales corect.

Fie ca vorbim despre ventilatie, incalzire sau aer conditionat, despre iarna sau temperaturi ridicate, poti avea acasa un ambient confortabil si o atmosfera placuta. Sistemele HVAC nu sunt doar un detaliu ci o necesitate. Nu neglija aceste aspecte, opteaza pentru calitate si te vei bucura de confort.